18 Eylül 2007

Sizin memlekette esek yok mu

Komik mi trajikomik mi lanet mi sacmalama mi nedir bilmiyorum.
İki onceki hafta laptopumu cinayete kurban verdim. Agatha teyzeminkiler gibi zamana yayilmis, ustaca planlanmis bir cinayet fakat. Faili ben...
Gecen hafta, kisisel kanaatim sudur ki, pc intihar etti. Hic parmak izi yoktu. Eve zorla giren, ellesen falan.....yok...
Bu hafta babamin iki sene once bilgi yarismasindan kazandigi ve zavalliya 'sen kullanaman bunu, ver bana' dedigim ve ic ettigim beyaz mac laptopla toparlamaya calisiyorum ama cok kolay olmuyor. yok fayırfoks turkce karakter poroplemi yaratiyor, operaya alisamadim. safari ise tatmin etmiyor. O yuzden bu yazimda temkinli olmak ADINA (luften, heryere adina koyanlara bi bilen anlatsin, dogrusunu...luften..) turkce karakterleri kullanmayacagim.
Bugun hizli alisveris sirasinda Aziz Nesin gordum. Hemen hemen tum kitaplarini anne-baba evinde hatta dede–babaanne evinde okumuslugum oldugum icin garipsedim. Yeni mi, naapsam, bi bakiim, unutmus oldugum bir kitap mi, nedir ? Cok gulerdim yazdiklarina, cok severdim Aziz Nesin'i. Allah askina, minik bebeydim yaaa. Sanki buyuyunce buyusu bozulur diye buyuyunce kitaplarini almam diye dusunuyordum. Aliverdim. Nostalji mi olmustur nedir, hic fikrim yok. Uzandim ve aldim.
Eve dondum. Yemek yaptim. Bu siralar adetim oldugu uzere aciverdim IZ Tv'yi. Cok begeniyorum bu kanali ben. Bir de ne goriiim, Aziz Nesin'in belgeseli.
Algida secicilik diye birseyin farkinda olmasam, yukardan yukardan bana vahiy iniyo derim.
Guzel bir belgeseldi. Guzel bir kitapti. Kitabi 2 saatte, belgeseli 1 saatte somurdum.
Gunum icinde internet de tatile cikmis oldugu icin bilgisayari hic acmadim.
Bilgi-sayar.
Ne saymasi allasen.
Hic....
Nesin icin cimri derler, sanmiyorum. Parasini ortaliga sacmayan zenginlere atfedilen cimri sifatini hak eden bir insan olsa vakif torunlari olmazdi sanirim. Bilmiyorum. Hoş, öyle olsa ne yazar. Anayasa referandumunda bilincli turk halkinin yuzde 92 sinin evet oyu kullandiginda, sirf kiyamadigi icin, sevgi besledigi icin, halkin yuzde 92sinin degil de yuzde 60inin aptal oldugunu soyleyen Aziz Nesin.  Ateist ve komunist oldugu icin ! Madimakta yakilmaya calisilan... ve Madimak otelinden kurtulmaya calisirken belediye baskani tarafindan tartaklanan, kisa boylu, uzun akilli Aziz Nesin..
Gozlerim dolma dolma oldu 'o geceyi yazmak'i okurken... Bilmiyorum, isteyen bir okusun, tavsiye edeceksem, etmeliyim.

Ne diyeyim, sunu diyeyim:
Babamin adi Hidir
Elimden gelen budur.

9 yorum:

elektra dedi ki...

:))) çobancım, şu köylülere namaz kıldırmak için önlerine geçip burnu camiinin eski tahtalarına sıkışan ve köylüye derdini anlatamayıp burnunun önüsünü tahta arasına bırakıp kaçan imam öyküsünü okuduğumda aziz nesin'in, daha ilkokuldaydım. şimdi bir unutturulma ya da karalama kampanyası var ya, bu farkı farkettim. o yakılan otele uzatılan yangın merdiveninden inerkenki fotoğrafını hiç unutamıyorum. nasıl da şaşkın, inanamaz gözleri vardı. ve bu foto nasıl da iğrenç yorumlarla verilmişti dinci basında. ıyhhhh, sinirim bozuldu. yarın oğluma ' şimdiki çocuklar harika ' kitabını alayım hemen. iyi ki hatırlattın.
sevgiler.

kecilerin cobani dedi ki...

eheheheee. hakikaten elektla.
her yastan adama okutturuyor kendini degil mi. hala da okutturuyor yani. benden de sevgiler.

miso dedi ki...

Çobancım,

Şimdiki Çocuklar Harika'ya güldüğüm kadar hiç bir şeye gülmemişimdir herhalde. Ona layık olmak mümkün müdür? Öldüğü sene gittiğimiz tatilde, kampta tanıştığımız TED ya da Yükseliş'te okuyan bir yaşıtımız "geberdi en sonunda pezevenk," demişti de, "senden ala pezevenk mi olur itoğlu it" deyip bağları sülaleden kopartmıştım. (yazarken bile sinirleniyorum billa)

marruu

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Doğrusu ben de Şimdiki Çocuklar Harika'ya bayılmıştım.
Gerçi, Zübük'ten diğer tüm hikayelere okumadığım yoktu.
Seneler sonra, oğlumda Ş.Ç.H.'yı aynı zevkle okudu.:)

Not: E.R. Fanklüp Elektra'nın blogunda faaliyete başladı!

sevgiler.

kecilerin cobani dedi ki...

miso, hosgeldin sagsalim.
cok iyi demissin. bi de ben bunu anlamam. bu nasi bi ofke kusmaktir ki geberdi sonunda falan gibi laflar. pusulam sasiyo bu durumlarda benim.
katiliyorum, simdiki cocuklar harika sahane.
yuppii, ekmekcikiz. hemen.

evinkedisi dedi ki...

Aziz Nesin'in daha sonra çocuklarına fon toplaması amacıyla tekrar kitapları basılmaya başlanmıştı. Bir ara tanesi 1 milyonaydı sanırım. Üç müydü yoksa?

Ya, işte hep anlatmaya çalıştığım nasıl galeyana gelmeye açık kapısı olan bir halkız. Yangın olayında itfaiye tarafından itilip kakılmasını asla unutmayacağım.

Cimriliğine gelince...Ona cimri değil şu anda bütün dünyada oluşturulmaya çalışılan " Az tüketin!" sloganının yaratıcılarından biri denilebilinir ancak. Açtığı yurtta kaç sokak çocuğunun babası olmuş, kağıtları önlü arkalı kullanmadan asla atmayan, senden benden biri gibi yazabilen dünyanın sayılı mütevazi yazarlarından biri.

Şu kominizm de ne menem bir şeymiş ya halkların eşitliğini, sermayenin belli bir kesimde toplanmaması gerektiğini anlatan, sosyalizmin daha idealize edilmiş bu kavramını dünyanın hiç bir yerinde uygulayamadıkları ya da uygulattıramadıkları için midir bu kadar dır dır!

Ay! neyse Çoban ben dellenmeden yazdığın yazı ve hatırlattığın insan için teşekkür edeyim ve çekileyim :)

Bilgisayar konusunda da geçmiş olsun :)

kecilerin cobani dedi ki...

evin kedisi, cok guzel yazmissin hepsine sonuna kadar katiliyorum. izledigim belgeselde de, okudugum kitaplarda veya makalelerde de acik acik israfa karsi olmakla cimrilik arasindaki fark goruluyor.
insan yakan adamlarin goruntuleri vardi belgeselde. ilk degil izleyisim ama her seferinde kanim donuyor. allahuekber diye agzindan salyalar cikaran bu musveddelere biz kisaca les sürüsü diyoruz.
soyleyecegim cok sey vardi ama kisa kestim, basiyla sonunu biraraya getiremiyorum...
ve ben ne esegim niye ben kendi nesin kutuphanemi yapmiyorum da annemlerinkini bekliyorum bilemedim.

Elif Derviş dedi ki...

Ben uykusuzluktan ne yazacağımı bilemedim; önceden "güzel yazı" şeysine tıklamıştım, olma mı? :)

kecilerin cobani dedi ki...

delicim benim paranoyam seninki kadar degismis diil be canim. dolayisiyla hicbisii yazmasan da 'aha, bu bana küstü galiba' demem. ehehe...sana hersey selbest.