8 Kasım 2007

Tofıllı kabak dolması

Ne eziyettir bu aman bee.
Üç gündür Toefl'a kaydolup adam gibi bir sınav geçireyim diye uğraşıyorum. Akşamları çıkan ateşim bu yüzdendir sanırım.
Önce nereye başvurucaz sorununu aştım. İnternet sağolsun. Meğer bir sitesi varmış. Dünya kadar bilgi. Bi tane IBT bi tane PBT koymuşlar. IBT internet based test, PBT de paper based testmiş. Ne farkı varı okuduk, içeriklerini okuduk, nasıl kaydolucaz okuduk. Ben kendim ve iç sesim.. IBT'de speaking de varmış, diğerinde yokmuş. İlk önce hangisine katılıcaz. Yakın zaman olsun istiyorsanız ve de hızlı sonuç için IBT, PBT ise bana daha rahat, çünkü sezmişim önceden başıma geleceği. PBT'ye hemen ocakta girebilirsiniz dedi Amerikan Derneğindeki bayan. Girdim, kaydolucam, elimde kredi kartı. Eee, ocaktakine no seats available diyor ve bir dahaki nisanda.
E o zaman IBT olsun. Bu sefer de onun dokümanları indirildi, sınav yerlerine saatlerine bakıldı. Tamam gibi.
Aaaa kimlik sorunu var. İmzanız olsun diyor. E imzam bir tek pasaportumda var onun da fotoğrafı kayık ve zaten zamanı geçecek o tarihe kadar. İkinci ID olabilecek nüfus cüzdanı. Onun da kimlik numarası eksik ve imza kısmı yok. Bu mealde bir e-mail yazmak bir sonraki işim oldu. Cevap gelsin de artık kaydolayım yoksa yine no seats available diycek. Cevap 2 saatte geldi, maşallah hızır gibi, takdir ettim ama böyle cevap gelmez olsaymış. Yorulmasalarmış. Çünkü bana kimliğimi imzalamamı önerdiler. Ehliyeti mesela, veya TC Nüfus kağıdımı. Sağolun.
O sırada aklıma klavye kullanımı geldi. Araştırdım. Benim 12-13 yaşında on parmak öğrendiğim için kemikleşmiş bir F klavye kullanımım mevcut. Q klavyeden F'e geçirmek pek kolay, seçeneklerden seçiveriyorsun. Bu yüzden bu güne kadar hiçbir problemle karşılaşmadım. Bu arkadaşlar internet sitesine Q klavye öğrenmeye başlayın gibi birşey yazınca tüylerim kalktı ve hemen sınavı veren yerlerden birine telefon ettim. Kadın problemimi duyunca
Yok hanfendi, donanımla ilgili bir değişiklik yapamazsınız dedi
(anladım ki anlamamış ne dediğimi.)
Donanım diil ki, yazılım bu...
Olmaz, kesin kurallar var.
E şimdi siz bana diyosunuz ki F klavye kullanan birinin bu sınava girmeye hakkı yok. Q'yu denemeye çalışsa bile 100 kilometre geriden başlaması lazım.
Bilmiyorum bu çıkarım yapılabilir mi
Ben de bilmiyorum başka çıkarım yapılabilir mi
(Tüylerim inmiyor bir türlü.)
Ama siz isterseniz klavyeyi değiştirebilirsiniz seçeneklerden.
E iyi ya ben de onu diyorum, yanımda kendi klavyemi getireyim demiyorum ki.
Ben de size bunu anlatmaya çalışıyordum (azar), değiştirirsiniz, i bastığınız yerde ı çıkar, noktayla virgülün yeri değişir..
(aaa hala anlamadı yaa)
Sizin dediğiniz q'dan f'e çevirme değil, q ingilizceden q türkçeye çevirmek
Ötekini yapmak mümkün değil.
Niye değil, siz biraz önce dediniz q'lar arasinda değişiklik yapabilirsiniz peki niye qyla f arasında değişiklik yapamıyoruz?
Maalesef mümkün değil
Ama ne farkı var.
Aslında siz biraz q klavye çalışsanız yaparsınız bence..
(annenizi ve karınızı afedersin)
Hanfendi on parmak f'i çok seri şekilde 20 senedir kullanan biri q'ya bir ayda nasıl alışsın.
Yapabileceğim birşey yok.
Demek ki dediğim çıkarım tam oturuyo, f klavye kullanıyorsanız bu sınava giremezsiniz.
Öyle diyorsanız.
Öyle diyorum başka birşey de denemez zaten. Peki iyi günler.
Yoort olmasa bu işi eskale etmeyi düşünmezdim açıkçası. Birşey olacağını düşünmediğim için gereksiz yere moral bozulmasın. E ID'yi imzalayın gibi bir çözüm bulan zihniyetin bu kadınınkinden farklı olmayacağı, 'oraya yazmışız işte q diye, f olmaz' diyerek kestirilip attırılacağından eminim.
İzleyip görelim bakalım ne yapacağım.
Ayrımcılık diye gazetelere de yazsam.
Sırf kıllık olsun diye..
Nisanda tofıla gireceğime mayısta kpds'ye girmek daha akıl karı. Karı değil ama bu klavyede şapka nasıl çıkarılır bilemiyorum.

21 yorum:

Elif Derviş dedi ki...

aaaayyy şiştim okurken...kpds'den şaşmamak lazım, salak ve iğrenç bi sınav ama türk işi, adaptasyon daha kolay :)

miso dedi ki...

Ay hay allah, pek kötü olmuş. Nassı yardımcı olsak ki? Olamayısskii. Gir şekerim sen KPDS'ye, aslanlar gibi yap dünyanın en gerzek sınavını. (Bu arada benim de girmem lazım ufak ufak) Pıhhhh

Elif Derviş dedi ki...

aaaa miso benim de girmem gerekiyo mu ki bu sene izne rağmen??

evinkedisi dedi ki...

KPDS için adaptasyon tamam daha kolay ama hayatımda bu kadar kabzımal bu kadar alakasız bir şey daha görmedim.

Şöyle ki, yahu o işe girecek olan şahıs üniversite sınavı denen, güya kendi bilgisini ve aklı yerinde mi onu ölçen bir sınava girip ardından mesleğinin gerektirdiği okulu yıllarını devirip bitirmiyor mu? Bu bitirdiği okulda kaç tane sınavı geride bırakmıyor mu?

Sonra devlet demek ki ne kendi üniversite sınavına, ne de kendi üniversitelerine güvenmiyor ki bir de bu rantı elde etmek için kıçlarından uydurulmuş, inkılap, matematik, sosyal bilgiler gibi günlük hayatla ilgisiz alakasız bin tane soruyu bir araya getirip memurunun kalitesini ölçüyor.

Ne kalitesi yahu?! Çok karşıyım böyle ekstra salaklıklara da, kendimi durduramayıp ekleyeyim dedim. Bizler o zaman atalım üniversite diplomalarını, tekrar bir üniversite sınavı lezzetsizliğinde kpds çalışalım. Yani, insan düşündükçe deliriyor, başka bir şey diyemedim şimdi. Neyi ölçüyorlar bunu sormak lazım. İnkılap inekleyerek ( ona da şahsın sabrı varsa ve gerekliliği ile ilgili beyni yıkanmışsa diyelim, ben o kadar karşıyım ki mesela otuz saat çalıştım diyelim almaz beyin, içine edeyim derim ) ya da geometri sinüs kosinüsle zeka mı ölçülüyor, iş bilgisi mi?

Konuyu saptırdığım üçün özür dilerim, köşenin delisinden kpds'yi görünce şimşekler çaktı da yine ondan. Ama vallahi de billahi de yemin ediyorum bıktım artık bu kelalaka ekstra çıkartılan yalancılık dolancılık mekanizmasından ya da yardımcı olmama bunu kabzımallıklarından bile bile isteye isteye yapmalarından.

Çoban'cım kolay gelsin diyeyim başka ne diyeyim bilmiyorum. Ha bir de Allah sabır versin, bol bol pasiflora, o da bir işe yaramıyor ya :(

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Ayy, bu ne lüzumsuz zorluklar silsilesi böyle?
Neden o işlerin öyle olması gerektiğini hiç mi hiç anlamadım. Ben mi kalın kafalıyım, yoksa onlar mı bi tuhaf?
En iyisi ayrımcılık, mayrımcılık diye ver gazetelere filan alsınlar boylarının ölçüsünü!
Kolay gelsin, sana.:)

Elif Derviş dedi ki...

evin kedisicim senin bahsettiğin illet sınav kpss, çobanın gireceğiillet sınav ise kpds, bi karışıklık olmuş sanırsam :)

jasmingreentea dedi ki...

kıl mısın abi sen de. niye herkes gibi q klavye kullanmıyosun? f klavye de neymiş. töbe töbe.

kecilerin cobani dedi ki...

evet deli, en azindan daha ucuz))
misocum, girelim mayista birlikte hadin.
evinkedisiciim, insallah birgun kpss'ye girmem gerekmez hakikaten dedigin gibi )
ekmekcikizciim, gidersin bi form doldurup parani yatirir giris karti alirsin di mi. burda sanki musluman olarak amerika vizesi alip ustune bi de calisma izni icin surunmek gibi bir prosedur izlemisler.
cay, sen kilsin iste, sen kilsin. killiktan q kullanmiycam demiyorum ki yazamiyorum q'yla yaa alallaaa..

ne yazdı ne yazamadı dedi ki...

çoban ya aklıma bir şey takıldı, q'dan f'ye geçmek nasıl yapılır tam bilmiyorum ama , yani windows'un standart sürümünde var mıdır filan, belki kadın da bilmiyordur ve belki sen izin almadan klavye ayarlarını değiştirebilirsin? olmaz mı oyle?

kecilerin cobani dedi ki...

nynycim, cok tesekkur ederim onerin icin. kadin bilmiyor dogru, ben gibiler disinda da bilen cok yoktur herhalde ama pek basit. q ingilizceden q turkceye nasil cevriliyosa aynen oyle cevriliyo f'e de. listede q turkce yerine f'i seciyosun. ama bilgisayari elletiklerini hic sanmiyorum. hani sonucta 155 dolar veriyosun sinava bi bokluk cikariverirlerse, afedersin, o paradan feragat etmek bir yana ilerki sinavlar icin yasaklanma durumun var. hmmppff.

evinkedisi dedi ki...

Öhöm öhöhöhöhömmmmm!

Delisi'cim, niye beni bu şekilde mosmor silkeleyip attın bir köşeye? Olsun amaç karşı duruş değil mi, KPDS KPSS XWYZ ne fark eder?

Al bütün bu sınavları at tuvalete sifonu da çek diyesim var ama devlet ne yapsın böyle şeylerden gelir elde edecek ya, sürünüyorlar, acıyorum hallerine. Sizlere kim acısın, takmışsınız bir q f klavyeye, hayret bir şey! Zavallı devlet babamız, gözlerim doldu da zor tutuyorum kendimi...Hüzünlendim.

Elif Derviş dedi ki...

ya aşkolsun evin kedisi olur mu öyle şey morartmak falan :( pardon valla kırdıysam :(

Ali Kayhan dedi ki...

Aslında siz biraz q klavye çalışsanız yaparsınız bence, demiş ha, bakın ne güzel bedava kişisel gelişim desteği de var. :)

Bizim okulun prof.'una girin bence siz. Ocakta vardır kesin. Akarı kokarı yok. Kabul etmezlerse tüm hazırlığı alıp götürür, kapılarına dayanırsınız. Tanıdıklarınız çok nasıl olsa. :)

Justin Biebery dedi ki...

Ay Çoban ya, nasıl yarama basmışsın anlatamam. Bende de aynen on parmak F klavye alışkanlığı var yıllardır. Ben bütün PC'lerde, ayarlardan klavyeye giderek kolayca değiştiriyorum klavyeyi F'e. Ama burada (İngiltere'de yani) iki iş görüşmesinde senin başına gelen şey geldi başıma. Birincisindeki arsız bir kadındı görüştüğüm, çevirttirmedi klavyeyi Türkçe F'e ve üstelik bana 'sen q klavye kursuna başlasan iyi edersin' dedi. İkincisi ise bir okulda sekreterlik işiydi, kendi laptopumu götürdüm garantiye almak için ama bana dizgi işini okulun kütüphanesindeki bilgisayarlardan birinde denettirdiler. Genel kullanım bilgisayarlarında ise klavyeyi değiştiremiyorsun ayarlardan, sistemden engelliyorlar bunu bilerek. Sonuçta oradan da ellerim bomboş ve bombok olmuş olarak dönmüştüm. Onun dışındaki tüm PC'lerde hiçbir sorun yaşamadım şimdiye kadar. Ama bunu insanlara anlatıncaya kadar insanın göbeği çatlıyor. Sanıyorlarki tüm sistemi alt üst edip bozacaksın, yahu bilgisayar sisteminin bir parçası iste, her dilin klavyesine çevirebiliyorsun bu mereti.

Oooff of, sinirlendim yine. Hele o Amerikalılar'a hiç anlatamazsın, uğraşma boşuna. Yanlarına gidip uygulamalı olarak gösterme şansın varsa o ayrı ama bilemiyorum işte. Kötümser oldum burada biliyorum. Sen dene yine de, vardır bir yolu...

kecilerin cobani dedi ki...

evinkedisi hepsi kanalizasyona haklisin da, lazimdir gecmek bunlardan, el mecbur. takmak da diil, bak bi yandasim var asagida, fatma. basa gelmeyince anlasilmayan bi dis agrisi (pain in the ass de deniyomus ecnebide) klavye olayi.
alikayhanciim, keske. bizim okulun prof'unu kabul etmiyor bu yeni girecegim sirket. (((
fatmaa, kader arkadasim benim. anlatamiyorsun kimseye, haklisin. seni de kaderdas olarak bagrima basiyorum, gerekli olmasi durumunda bir dernek kurup savasmayi oneriyorum.

kecilerin cobani dedi ki...

miso ve deli, sizin kpds'ye girme zorunlulugunuzun altinda mantik aramaya calistim ama bulamadim.
ne zaman bunayip bildiklerinizi de unutacaksiniz diye mi gerekiyor anlamadim...

Elif Derviş dedi ki...

tabii japonca öğettiğimiz için ingilizceyi unuturuz diye korkuyolar

miso dedi ki...

Öyle demeyin. Bir grup teyze sürekli beginner verdiği için belki de dis iz a buk civarında saplanmışlardır korkusu vardır diye düşünüyorum. (Gerçi o teyzeler hepimizi cebinden çıkartır ama, bilmiyorum artık) Maksat çamur atmak

hehehe
marruu

kedi dedi ki...

Çobancıım bana bi mail atsana"ben çoban"diye:)
Sana gizli hazinemim anaktarını verecem
(Blogu şifreledim apla,ne hazinesi allasen.Hazine bulsam size mi haber veririm ben ehiiii)
Biyo

elektra dedi ki...

ıyyyhhh korku filmi gibi. bu işlemlerden korkuma taşınmıyorum bile ben. muhtara ayrı git, iski'ye git, onu ara adres ver bekle, şunu ara nakil iste. valla kabus oluyor adama. eee şimdi son durum ne? öğrendin mi q klavye? hehehehe, tamam kaçtım atma bir şey kafama:))

kecilerin cobani dedi ki...

biyonikkedi, bir problem var. Bi bakicam birazdan. İzin vermedi. Sanirim buraya girdiğim email adresi ve sifreyi istiyor.
elektlacim, bu bi de devlet isi yani dusunsene. ogrendim ben küklavye. çok güzel kü yazıyorum, bak küüüü