9 Mayıs 2007

Robert Johnson Blues

Robert Leroy Johnson (RIP) herhalde en iyi blues'culardan biri. En eski stillerden biri olan Delta Blues'dan. Missisipi Delta'sından çıkma olduğu için stil bu adı almış.
Özgün ses tonu ve gitara hakimiyetiyle blues sevenlerin en beğendiklerinden olan bu müzisyen, hayatı hakkında pek az doküman ve bilgi olduğundan da olsa gerek, biraz mit veya efsane olarak anılıyor.
27 yaşında ölmüş, ya zehirlenmiş ya da Marfan sendromu denen bir hastalıktan öldüğü sanılıyor.
Etkiledikleri arasında Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Allman Brothers Band, The White Stripes, Bob Dylan, The Rolling Stones, Hot Tuna ve Eric Clapton'ı sayıyor wikipedia.
Deniz'in 'Aptimali' diye adlandırdığı, en sevdiği şarkılardan biri olan "They're red hot" şarkısının içinde olduğu Eric Clapton albümü Me and Mr. Johnson bir tribute. Ben de bu sayede Johnson'ı öğrenmiştim. Aynı şarkıyı Red Hot Chili Peppers, 1991'de Blood Sugar Sex Magik albümünde seslendirmişti.
"Hot tamales and they red hot, yes, she got em for sale"
Hayatımda en sevdiğim şarkılardan biri olan L.Zeppelin'in Lemon Song'unun sözlerinde "Traveling Riverside Blues" kullanılmış.
Yine Traveling Riverside Blues cover'ını da yapmış Led Zeppelin.
Crossroads'unu şimdi dinlemek lazım.

9 yorum:

Andy_Dufresne dedi ki...

Blues çok büyülü birşey gerçektende. Kucakta gitar olmadığı kadar eğiktir ve ritim duygusu üst düzey adamlar tellere vururken ve parmak uçlarıyla telleri çekerken tüm vucutları o tirimle rezonans olur. İzlerken kimse sahneye bakmaz ,çünkü ritim o kadar güzeldir ki ; tempo tutmak için sallanan ayaklara, ellere ve kafalara hakim olmak için gözler kapanır birden.

Şöyle çalsalarda dinlesek. Bazen Odtü şenliklerinde Çarşı önündeki sahnede ilginç konserler oluyo. Tam şenlik zamanı malum, gidip bi bakmak lazım, her an elinde gitarla rezonans olmuş bir gitarist yakalanabilnir şu zamanlarda :)

kecilerin cobani dedi ki...

Güzel demişsin hakkaten de öyle. blues'da insan kendini tempo tutmaktan alamaz di mi. sanki birileri iplerini tutar ve dedigin gibi rezonansa sokar.
10 senedir gitmedim senliklere. 98'ten sonra 5 sene oturdum odtu'de ama senlik zamanlari benim icin daha cok 'su kalabalik gitse de biraz kafamizi dinlesek, evimizin onunde bi park yeri bulsak''la gecti, heyhat. :-))
oralardaysan bizim icin bakip biraz havadis versene. hadi..

Andy_Dufresne dedi ki...

Ben yarın gidicem sanırım, çünkü arabası olan ve içeri bira sokabilen arkadaşlar yarın okulda olacak :)))

Elif Derviş dedi ki...

Çoban, ben de yarın sevk almak için medikoya gitcem...sen de gelsene Deniz'le :)))))))) (çok mu imkansız bi şey istiyorum yoksa, haddini bilmezim ben:P)

kecilerin cobani dedi ki...

yoo, hadi tamam gidelim.
harika olur. deniz de senlik gorur.
andy, seni de bulalim, yardımcı oluruz belkim, iceri ben de bira sokabilirim, nası sokucaz, arabanin bagajina bakiyolar mi. denizin oyuncak kopeeenin icine mi soksak naapsak.

Ali Kayhan dedi ki...

Galiba yarın Exblues'ive diye bir grup var ama nasıl çalarlar ne yaparlar hiç bilmiyorum.

Ekleme: Evet, yarın 16.00'daymış. Ama güvenmeyin, gruplar pek tam zamanında çıkamıyorlar.

Belki karşılaşırız. :)

Ben bu word verification'a neden yaranamıyorum?

kecilerin cobani dedi ki...

alikayhan, ben de, aynen.
ilk defa girisimde mutlaka tekrar soruyo oysa eminim dogru girdigimden (ya da alacakaranlik kusagi..)
valla ben bisi yapmadim. :-)))
belki karsilasiriz hakikaten.
biz orda oluruz buyuk ihtimalle. deniz sapıtmazsa tabi. :-)))

Elif Derviş dedi ki...

Çobancım kaç gibi gidersiniz siz? Ben de ona göre ayarlıyım kendimi :) Bi de, madem sordun, geçen sene bizim arabada akademik sticker olmasına rağmen arabayı aramak istemişler, Barış zor bela sıyırmış...Niye kampüste satmazlar şu zıkkımı anlamam ki...

kecilerin cobani dedi ki...

yaa satar mı adamlar, kanı kaynayan bissürü genç, aaaa!
yazdım sana.
demek köpeğin karnının deşecez illa. iyi ya.
bi tane sığar. onu da görürsek andy'ye veririk.
ben zaten araba kullanacam, hem de denizle birlikte. içmem.