27 Eylül 2007

Kısım 2: Anne ebesi. Annemin ebesi kimdi acıba?

Ağaçkakancım dürtmüş gitmiş.

Nasıl birşey anne olmak.

Güzel bişiii öncelikle. Ehehehe...
İnsanın hafiften karakterinin kemik kısımlarını törpüleyip acıcıktan şekil şemal veren bir durumdur.
Zordur bence. Hiç de kolay değildir. Ama bu kişiliğinizle alakalıdır. Herşeye kafayı takan mükemmeliyetçi bir anneyle hayatında rahat ve vurdumduymaz iki annenin anneliği algılayışı da, yaşadıkları tecrübelerin şiddetleri de farklıdır.

Geçen gün düşünüyordum. Ben günlerimi kolay geçirmedim ilk iki sene. Peki benim annem 14 ay arayla iki çocuk ve aynı zamanda iki yaşlı kişiyle nasıl ilgilendi. Efenim, şöyle ilgilendi: Mesleğini bıraktı, eve girdi 6 sene kadar evden pek çıkamadı. Sosyal hayatı hafiften pörtledi sonra da panik atak oldu. Buyrun. Ama bizi harika yetiştirdi ve baktığı iki insandan biri olan ve kendisine pek iyi davranmayan kayınvalide son nefesini vermeden önce gelininin elini öptü.
Hiçbir zaman şikayet ettiğini duymadım. Böyle de yaptım şöyle de yaptım dediğini de. Evet, çoklukla kişilik özelliği ama zamanla öğrenilmiş bir durum da aynı zamanda. Biliyorum, çünkü ben de şikayet etmedim. Çocuk olmasaydı mevzu bahis az şikayet etmezdim.

Öte yandan, şu günler eski günlerle karşılaştırılabilecek günler de değil. Rekabetçilik diz boyu, oyuncak sanayii fena halde gelişti, herkesin herşeyi olması gerektiği gibi bir baskı altındayız. Eskiden kreşe mecburiyetten gidilirdi şimdi branş dersleri yok piyano yok yüzme yok cart yok curt diye çocuklar erken geliştiriliyor eskisine göre. Haliyle insan da aman benim çocuğum eksik kalacak paranoyasıyla yüzyüze geliyor. Bundan arındırmak çok kolay değil kendini. Bu yüzden işte annelik zor. Keza babalık da. Babalık komik bi laf..

Annelik, yavrunun yüzüne baktıkça daha önce hiç olmadığı şekilde içinin tir tir tirrrtemesi olduğuna göre önceden pek rastlanılmayan çok yoğun bir duygu olsa gerek..
İnsanı ayak öpmeye alıştırdığı için bet bişii.
Sabrı sınadığı için öt bişii.
Gururlandırdığı için tehlikeli bişii. Ben yaptım bunu bak nasıl olmuş, ben öğrettim, ben şeyettim, ben şoyettim.
Estetik kaygıları yok ettiği için tebrik edilesi bişii. Annenin hem kendine bakışı hem de çocuğuna bakışı açısından.
Fedakarlığa zorladığı için de biraz nazik.
Koşulsuz sevgiyi tam anlamıyla öğrettiği için de kutsal bişii.

Öööle de bişii galiba.

Guncelleme: Bi dakka, bu isin sonunda baskasina sobe demezsen ömür boyu ebe kalabiliyo musun? aman diyim. Yorumlar arasında içindeki cevheri iyice açığa çıkardığını gördüğüm için ELEKTLA seni sobeliyorum..

10 yorum:

Elif Derviş dedi ki...

Sen benim hamile kaldığımdan beri gözüme kestirip örnek aldığım birkaç anneden birisin. Gözüme kestirdim diyince sapıkmışım gibi olmuş ama...evet ya sapığınım var mı yavlummmm nihohahaha :) (Uyumam lazım di mi biliyorum...:P)

elektra dedi ki...

annelik, iki dakika önce duvara çarpsam nasıl olur acaba diye düşündüğün birini, iki dakika sonra içime tekrar sokabilir miyim acaba diye düşünebilmek ve bunu başka kimse için yapamayacağını farkedip sulu gözlerle kendine şaşırmaktır.

kecilerin cobani dedi ki...

delim, ben de bi kesik sesi duyuyorum ne bu ne bu diyorum. sapınk gitt hüüüsttt
elektlacıım, içime sokabilir miyim komik oluyo di mi. Aman diyim, bir kişi dışında başkası için isteme, neme lazım.
Çok güzel ifade etmişsin demeden geçemeyeceğim.

miso dedi ki...

Çoban nefis yazmışsın. Elektra da harika bir örnek vermiş valla. Pratik kadın ne de olsa. Önce çarp, sonra içine sok, öp kokla.

şizofren miso
marruu

kecilerin cobani dedi ki...

misom, mersi yaa. ozlemistim bugun biraz ozlemi giderdin yeni yazınla. devamı da gelsin, amin.. elektla'nın süper hitabını tekrarlamadan geçemeyeceğim: haydıın angaralıııaa, kostak kostak.

elektra dedi ki...

sobeme sobe ha? peki:) bu arada söylem garip hakkatten ama, böyle yani. içime sokasım geldi falan. böyle:)

evinkedisi dedi ki...

Çoban'ım;

Keşke ben de hamile kaldığımda gözüme seni kestirseymişim :) Neyse bir dahaki sefere :) Elektranın annnelik tanımına bayılmakla beraber seviyorum kızlar sizi demek geldi içimden şimdi.

Ne güzel ya böyle analar da tanımak, hani o Anadolu'nun bağrından kopup gelen saçımı süpürge ettim leynnn ben senin için, şimdi ciğerini sökme sırası bende türü anne tipini toprağa verip iki üç kürek üzerine atmış gördüm sizi :)

Yaşasın yeni anne prototipi :)

kecilerin cobani dedi ki...

evlerimizin kedisi,
ne iltifatlar olmuş. bil mukabele. :))

Ağaçkakan dedi ki...

Şu övünme şeysi hakkatten tehlikeli yav! Bunun çocuğa geri dönüşü hırsss şeklinde oluyor galiba.
Allaam sen beni çocuğunu öbür annelerin çocuklarıyla itiştiren annelerden olmaktan koru ya rabbim!
Teşekkür ederim çoban. Bu sobeleme şeysi öyle zincir şeklinde mi oluyor. Bilmiyordum. Ben sadece merak ettim de ondan sordum :) Umarın hiç sonu gelmeyecek bir lanete falan neden olmamışımdır. Ay çok korkunç!!

kecilerin cobani dedi ki...

yok agackakan, mutlaka bir yerde duruyor olmali. donup dolasip yine sana ayni sey geldiginde ben bunu yapmistim deme hakkin baki olmalı.
koyulmadiysa kural, biz koyalim.